We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > EXPRESS toleráns technológia
Request for quotationDeliveryDelivery
EXPRESS toleráns technológia

2006 óta kereskedelemben is elérhető az Express toleráns ellenálló napraforgó. A kultúrnövény nem genetikailag módosított, hanem egy meglévő, de recesszív (nem domináns) gént szaporítottak fel addig, amíg a napraforgó teljesen ellenállóvá lett a gyomirtó szerre (NEM GMO).
Ennél a technológiánál az idei évben a PR63A82 hibrid rendelkezik Express toleranciával.
A hibrid gyakorlatilag ugyanazokkal a termés és kórtani tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos hibrid. 

A technológia legnagyobb előnye az, hogy lehetőségünk van olyan gyomok ellen védekezni, amelyek ellen eddig nem vagy nagyon nehezen lehetett védekezni. Ilyenek elsősorban a magról kelő, kétszikű gyomok (pl. a parlagfű, csattanó maszlag, selyemmályva), illetve az évelő kétszikű gyomok közül a mezei acat. A technológia pontos betartásával előbbi gyomoktól mentesíteni lehet a területet, így gyakorlatilag gyommentessé lehet tenni az állományt. Azzal, hogy tudunk védekezni nehezen írtható gyomok ellen, megnyílik az út olyan területek előtt, ahol eddig nem lehetett napraforgót termeszteni. Azonban azt tudni kell, hogy a hibridek akkor tudják a gyomirtásban rejlő előnyöket kihasználni, ha jó termőképességű, de gyomos táblákra kerülnek elvetésre. Ebben az esetben az ilyen földeken tudja biztosan a 3,0-3,5 t/ha termésátlagot, míg a hagyományos, de jobb termőképességű hibridek a gyomnyomás miatt nem érik el a 1,0-1,5 t/ha termést.

Gyomirtási technológia

1. Preemergens: Proponit 720 EC 2,5 l/ha, Dual Gold 960 EC 1,5 l/ha, Wing EC 4,0 l/ha, Dual Gold 960 EC 1,5 l/ha

A posztemergens technológiával nem lehet tökéletesen megoldani az egyszikűek elleni védelmet. Ezért szükség van arra, hogy ilyen módon az egyszikűek ellen védekezzünk. A Wing hatóanyagai mind nedves, mind szárazabb körülmények között megfelelő hatással rendelkeznek. A készítmények előnye, hogy 5-6 hetes tartamhatást biztosítanak az egyszikű gyomok ellen, ami lehetővé teszi azt, hogy addig, amíg a napraforgó kellően nem árnyékolja a talajt, ne keljenek a gyomok. Ezek mellett fontos, hogy nagyon jó mellékhatása van olyan gyomnövények ellen, amelyeknél a posztemergens kezelés a fejlettebbek ellen már nem ad tökéletes hatást. Ilyenek a libatop fajok, ugari szulákpohánka, keserűfű fajok. A készítmények fitotoxicitást nem okoznak, lazább talajokon is felhasználhatóak.

2. Korai posztemergens: Express 50 SX 45 g/ha + Trend 0,1 %

            A kultúrnövény teljes fejlődési ideje alatt toleráns a gyomirtó szerre. Ezért elsősorban a gyomok fejlettségét kell figyelembe venni a kezelés elvégzésénél. Azonban célszerű a napraforgó 3-4 lomblevélpáros állapota előtt elvégezni a permetezést, mivel az ennél fejlettebb növény nagy lombfelülettel rendelkezik, ami gátolja a permetlé gyomokra jutását. Vannak olyan gyomok, amelyeknél érdemes megvárni a tömeges kelést és akkor kell a kezelést elvégezni. Pl. disznóparéj fajok, vadrepce, csattanó maszlag, selyemmályva, varjúmák, mezei acat. Egyes gyomnövényeknél 2-4 levél az optimális fejlettség, amikor a kezelést el kell végezni. Pl. libatop fajok, keserűfű fajok, parlagfű, szerbtövis fajok Ezen gyomok többsége ellen az alapkezelés mellékhatása biztosítja a tökéletes hatékonyságot.

Az Express-t nem szabad kombinálni más posztemergensen engedélyezett hatóanyaggal (Modown, Pledge), mivel a gyomirtó hatást nem javítják, de a fitotoxicitást fokozzák. TILOS kombinálni Pulsar-l, mert a napraforgó pusztulását okozza. TILOS kombinálni speciális egyszikű irtó készítményekkel (Pantera, Perenal, Fusilade Forte, Agil), amelyek jelentős termésveszteséget okoznak együttes kijuttatás esetén (400-800 kg/ha). Ha nem sikerül az alapkezelés, akkor a speciális egyszikűirtókat külön menetben, az Express-es kezelés után 4-6 nap múlva kell elvégezni. Adalékanyagot, hatásfokozót tankkombinációban kijuttatni csak a Trend-et javasoljuk, mivel a többi készítmény nem segíti a gyomirtó hatást.

A kezelés után semmiféle fitotoxicitás nem jelentkezik. Nem látható sem színelváltozás, sem növekedés visszafogás. Az átfedéseknél, dupla dózis esetén sincs károsodás.

Az Express toleráns napraforgó árvakelése a következő évben általában őszi kalászosban vagy kukoricában jelenthet problémát. Kalászosban az általunk javasolt készítmények általában tökéletesen irtják az Express napraforgó árvakelését. Ezek a készítmények a következők: Solar+Duplosan DP+Granstar, Sekator, Ally Star, Lintur, Arrat, Hussar. Nem lehet irtani az árvakelést önmagában Granstar-ral, de Granstar kombinációval lehet (pl. Granstar Star). Kukoricában nem jelent problémát az árvakelés. Az általunk javasolt posztemergens készítmények tökéletesen irtják az árvakelést. Ilyen készítmények a Lumax, Callisto Megaprim, Callimo, Motivell Turbo D, Titus Plus WG, Mester, Laudis, Ordax.

            Javasolt lémennyiség: 200-300 l/ha 
            Javasolt nyomás: 3 bar
            Optimális időjárási körülmények a kijuttatásnál:

  • Hőmérséklet: 10-25 Co
  • A kezelés előtt és után 1-2 napig ne süllyedjen a hőmérséklet 5 Co alá
  • Páratartalom: 50-80 %

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!