Segíthetünk?
Hírlevél feliratkozás
Primaq - Prima Mag

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

Kezdőoldal > Blog > Az olaszperje termesztés-technológiája
AjánlatkérésKiszállításKiszállítás
Az olaszperje termesztés-technológiája

Talajelőkészítés
Az olaszperje vetéséhez – hasonlóan a búzáéhoz – jól előkészített, kellően ülepedett, beérett, nyirkos magágy szükséges. A talaj előkészítés idejét és módját mindig a konkrét körülmények alapján kell megválasztani. A kellően le nem ülepedett, üreges, rögös magágyban kevesebb mag kel ki és ritkább lesz a vetés, sőt, még a tél folyamán is nagyobb lehet a kipusztulás aránya . Az őszi szántás nem kötelező, talajtípus, valamint elővetemény függvényében gyakran elegendő a tárcsázás. Nagyon fontos a jó minőségű, aprómorzsás magágy készítése, amelynek legmegfelelőbb eszköze a kombinátor. Amennyiben a talajállapot azt indokolja, akár kétszer is érdemes kombinátorral végigmenni a táblán.

Tápanyagigény, alaptrágyázás
Az olaszperje tápanyagigényes növény. A nagy terméshozam, valamint a magas fehérjetartalom elérésének érdekében nagymennyiségű nitrogénre van szüksége. 
Az olaszperje – hektáronként – az alábbi tápanyagmennyiséget veszi ki a talajból (amennyiben rendelkezésére áll): 60-80 kg P2O5, 100-120 kg K2O, 150-200 kg N.
Az őszi tápanyagellátás formája lehet szerves trágya, hígtrágya, valamint műtrágya.
Több éves olaszperje (Avensyl, Bahial) alá célszerű 40-50 t/ha szerves trágyát kijuttatni, de nem kötelező. Hígtrágyázás esetén az ajánlott mennyiség: 20-25 m3/ha, műtrágya vonatkozásában pedig: 60 kg P2O5, 100 kg K2O, 60 kg N. /ha.

Vetés
Vetésidő: a vetés ideje augusztus vége és október eleje között van. Pontos időpontját általában az elővetemény lekerülési ideje (gabona, vagy silókukorica) határozza meg. Általános célkitűzés, hogy a fagyok beálltáig a perjének gyökeret kell váltania (bokrosodás), és el kell érnie a 6 leveles állapotot. Ehhez a vetéstől számítva kb. 6 hétre van szüksége. Korai vetés esetén (megfelelő csapadékellátás mellett) komoly esély van – október végén – egy kb. 2 t/ha szárazanyagot adó termés betakarítására.
Vetésmélység: az olaszperje magja aprómag, sziklevele kevés tápanyagtartalékkal rendelkezik, ennek megfelelően 1-2 cm mélyre kell vetni! Amennyiben gabona mélységre vetjük (4-5 cm) akkor a magnak akár 3-5 hétre is szüksége lesz a kikelésre, így a gyökérváltás a tél beállta előtt nem történik meg, télen pedig a talaj fagyása-olvadása következtében a hajszálgyökerek elszakadnak, a vetés tavaszra igen megritkul, de akár ki is pusztulhat.
Vetés módja: A vetés gabonavetőgéppel, gabona sortávra (12 cm) történik. A vetést mindig hengerezéssel (pl.: gyűrűshenger) zárjuk! A vetés utáni területnek olyan keménynek kell lennie, hogy akár kerékpárral is végig lehessen rajta menni!
Vetőmag szükséglet:  30 kg/ha. 

Növényápolás, gyomirtás
Az olaszperje (Suxyl, Avensyl, Bahial) rendkívül gyors növekedésű, így őszi gyomirtást nem igényel, tavasszal pedig robbanásszerű növekedése miatt gyomirtása nem indokolt. Előfordul azonban, hogy – erős magkipergés esetén – ősszel a repce felüti a fejét, amely ellen hormontartalmú szerekkel sikeresen védekezhetünk.
A perje magas cukortartalmánál fogva – hosszú enyhe ősz esetén – vonzhatja a levéltetveket, amelyek ellen piretroidokkal védekezünk. Ezek a fajták gombás betegségekre (helmintospórium, rozsda stb.) nem érzékenyek. 

Fejtrágyázás
Tavasszal két menetben jutassuk ki a szükséges nitrogénmennyiséget. Első menetben - ahogy a talajállapot lehetővé teszi - szórjunk ki 80 kg hatóanyag /ha nitrogént, vagy 25-30 m3/ha hígtrágyát, kb.: 20 cm növekedés után pedig további 60 kg N hatóanyagot/ha, vagy 15-20 m3/ha hígtrágyát.
A tavaszi nitrogénellátással ne spóroljunk, mert a termés mennyisége, valamint fehérjetartalma annak függvénye!

Betakarítás
A betakarítás (kaszálás) időpontja április vége, május eleje. Optimális időpontja, amikor a kalász még hasban van, ugyanis ez az a fenofázis, amikor maximális termésmennyiség mellett, jó beltartalommal tudjuk a növényt betakarítani. A kalászok megjelenésével párhuzamosan a növény fehérjetartalma (amit drága műtrágyával biztosítottunk) az idő előrehaladásával exponenciálisan csökken, lignintartalma pedig rohamosan nő, vagyis az emészthetősége romlik. Minél korábban kaszáljuk le a füvet, annál magasabb lesz a fehérje-, és energiatartalma, a termésmennyiség viszont annál kisebb.
A betakarítás legelterjedtebb eszköze a dobos – kemper – kasza. A füvet kaszálás után 1-2 napig (levegő-hőmérséklet függvénye) fonnyadni hagyjuk, majd silózóval betakarítjuk.
Első kaszálásból szenázst (falközi silóba taposva, vagy körbálába csomagolva, esetleg „hurkába” töltve) készítünk.
A betakarítás után azonnal – a következő növedék számára – 40 kg/ha hatóanyag nitrogén műtrágyát juttatunk ki.
Második kaszálásból szenázst, vagy szénát készítünk. 
A nyári melegben a perje nem fejlődik, az őszi csapadék hatására azonban október végén bőséges kaszálást remélhetünk.

Várható terméshozam
Az olaszperje éves szinten, optimális tápanyag-, és csapadékellátás mellett, 8-10 t/ha szárazanyagot képes produkálni, amelynek 50%-a tavaszi első kaszálásra, 25%-a második kaszálásra, 25%-a pedig az őszi kaszálásra várható.

Hírlevél feliratkozás

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás