Segíthetünk?
Kezdőoldal > Blog > Az olaszperje termesztés-technológiája
Az olaszperje termesztés-technológiája

Talajelőkészítés
Az olaszperje vetéséhez – hasonlóan a búzáéhoz – jól előkészített, kellően ülepedett, beérett, nyirkos magágy szükséges.
A talaj előkészítés idejét és módját mindig a konkrét körülmények alapján kell megválasztani. A kellően le nem ülepedett, üreges, rögös magágyban kevesebb mag kel ki és ritkább lesz a vetés, sőt, még a tél folyamán is nagyobb lehet a kipusztulás aránya . 
Az őszi szántás nem kötelező, talajtípus, valamint elővetemény függvényében gyakran elegendő a tárcsázás.
Nagyon fontos a jó minőségű, aprómorzsás magágy készítése, amelynek legmegfelelőbb eszköze a kombinátor. Amennyiben a talajállapot azt indokolja, akár kétszer is érdemes kombinátorral végigmenni a táblán.

Tápanyagigény, alaptrágyázás
Az olaszperje tápanyagigényes növény. A nagy terméshozam, valamint a magas fehérjetartalom elérésének érdekében nagymennyiségű nitrogénre van szüksége. 
Az olaszperje – hektáronként – az alábbi tápanyagmennyiséget veszi ki a talajból (amennyiben rendelkezésére áll): 60-80 kg P2O5, 100-120 kg K2O, 150-200 kg N.
Az őszi tápanyagellátás formája lehet szerves trágya, hígtrágya, valamint műtrágya.
Több éves olaszperje (Avensyl, Bahial) alá célszerű 40-50 t/ha szerves trágyát kijuttatni, de nem kötelező. Hígtrágyázás esetén az ajánlott mennyiség: 20-25 m3/ha, műtrágya vonatkozásában pedig: 60 kg P2O5, 100 kg K2O, 60 kg N. /ha.

Vetés
Vetésidő: a vetés ideje augusztus vége és október eleje között van. Pontos időpontját általában az elővetemény lekerülési ideje (gabona, vagy silókukorica) határozza meg. Általános célkitűzés, hogy a fagyok beálltáig a perjének gyökeret kell váltania (bokrosodás), és el kell érnie a 6 leveles állapotot. Ehhez a vetéstől számítva kb. 6 hétre van szüksége. Korai vetés esetén (megfelelő csapadékellátás mellett) komoly esély van – október végén – egy kb. 2 t/ha szárazanyagot adó termés betakarítására.
Vetésmélység: az olaszperje magja aprómag, sziklevele kevés tápanyagtartalékkal rendelkezik, ennek megfelelően 1-2 cm mélyre kell vetni! Amennyiben gabona mélységre vetjük (4-5 cm) akkor a magnak akár 3-5 hétre is szüksége lesz a kikelésre, így a gyökérváltás a tél beállta előtt nem történik meg, télen pedig a talaj fagyása-olvadása következtében a hajszálgyökerek elszakadnak, a vetés tavaszra igen megritkul, de akár ki is pusztulhat.
Vetés módja: A vetés gabonavetőgéppel, gabona sortávra (12 cm) történik. A vetést mindig hengerezéssel (pl.: gyűrűshenger) zárjuk! A vetés utáni területnek olyan keménynek kell lennie, hogy akár kerékpárral is végig lehessen rajta menni!
Vetőmag szükséglet:  30 kg/ha. 

Növényápolás, gyomirtás
Az olaszperje (Suxyl, Avensyl, Bahial) rendkívül gyors növekedésű, így őszi gyomirtást nem igényel, tavasszal pedig robbanásszerű növekedése miatt gyomirtása nem indokolt. Előfordul azonban, hogy – erős magkipergés esetén – ősszel a repce felüti a fejét, amely ellen hormontartalmú szerekkel sikeresen védekezhetünk.
A perje magas cukortartalmánál fogva – hosszú enyhe ősz esetén – vonzhatja a levéltetveket, amelyek ellen piretroidokkal védekezünk. Ezek a fajták gombás betegségekre (helmintospórium, rozsda stb.) nem érzékenyek. 

Fejtrágyázás
Tavasszal két menetben jutassuk ki a szükséges nitrogénmennyiséget. Első menetben - ahogy a talajállapot lehetővé teszi - szórjunk ki 80 kg hatóanyag /ha nitrogént, vagy 25-30 m3/ha hígtrágyát, kb.: 20 cm növekedés után pedig további 60 kg N hatóanyagot/ha, vagy 15-20 m3/ha hígtrágyát.
A tavaszi nitrogénellátással ne spóroljunk, mert a termés mennyisége, valamint fehérjetartalma annak függvénye!

Betakarítás
A betakarítás (kaszálás) időpontja április vége, május eleje. Optimális időpontja, amikor a kalász még hasban van, ugyanis ez az a fenofázis, amikor maximális termésmennyiség mellett, jó beltartalommal tudjuk a növényt betakarítani. A kalászok megjelenésével párhuzamosan a növény fehérjetartalma (amit drága műtrágyával biztosítottunk) az idő előrehaladásával exponenciálisan csökken, lignintartalma pedig rohamosan nő, vagyis az emészthetősége romlik. Minél korábban kaszáljuk le a füvet, annál magasabb lesz a fehérje-, és energiatartalma, a termésmennyiség viszont annál kisebb.
A betakarítás legelterjedtebb eszköze a dobos – kemper – kasza. A füvet kaszálás után 1-2 napig (levegő-hőmérséklet függvénye) fonnyadni hagyjuk, majd silózóval betakarítjuk.
Első kaszálásból szenázst (falközi silóba taposva, vagy körbálába csomagolva, esetleg „hurkába” töltve) készítünk.
A betakarítás után azonnal – a következő növedék számára – 40 kg/ha hatóanyag nitrogén műtrágyát juttatunk ki.
Második kaszálásból szenázst, vagy szénát készítünk. 
A nyári melegben a perje nem fejlődik, az őszi csapadék hatására azonban október végén bőséges kaszálást remélhetünk.

Várható terméshozam
Az olaszperje éves szinten, optimális tápanyag-, és csapadékellátás mellett, 8-10 t/ha szárazanyagot képes produkálni, amelynek 50%-a tavaszi első kaszálásra, 25%-a második kaszálásra, 25%-a pedig az őszi kaszálásra várható.

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás