Segíthetünk?
Hírlevél feliratkozás
Primaq - Prima Mag

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

Kezdőoldal > Blog > A zöldtrágya és a zöldugar jelentősége és alkalmazása
AjánlatkérésKiszállításKiszállítás
A zöldtrágya és a zöldugar jelentősége és alkalmazása

A zöldtrágya és a zöldugar is vetett növénykultúrákat jelent.
Árvakelés nem számít pl. zöldtrágyázásnak. A keverékek összetételét a terület adottságai, a vetésszerkezet és az elérendő hatások szerint érdemes megválasztani.
Zöldugar esetében figyelembe kell venni, hogy legalább három egymást követő évig, legalább három fajból álló magkeveréket kell elvetni, amely legalább egy pillangós fajt is tartalmaz. Fontos tudni azt is, hogy az AKG-ban megvalósított zöldtrágyázás nem egyezik meg a zöldítésben alkalmazott zöldtrágyázással. A zöldítésben a zöldtrágyázást ettől függetlenül kell elvégezni! Az AKG-ban, a horizontális támogatások esetében kötelező 5 év alatt legalább egy alkalommal zöldtrágyanövény termesztése, vagy istállótrágya, vagy baktériumtrágya kijuttatása. 
Zöldtrágya növény termesztése esetén az önálló növényfajt vagy a keveréket legkésőbb virágzáskor a talajba kell forgatni. 
A zöldítésben a zöldtrágya - ökológiai jelentőségű másodvetésként - vetésideje július 1 és október 1 között van, beforgatásának pedig a következő főnövény vetése előtt elég megtörténnie. Ezáltal a zöldítésben lehetőség van a talaj téli mulcs takarására.
A zöldugar és a zöldtrágyázás alkalmazásának hasonló céljai vannak. Mindkettővel elősegíthető a talaj regenerálódása, termékenységének fenntartása, hiszen nincs magfogás és növényvédő szer használat. Használatukkal nem csak a növényi biodiverzitás fokozódik, hanem élőhelyként szolgálnak a hasznos szervezeteknek, élőlényeknek (egyes rovarfajoknak, hüllőknek, kétéltűeknek, madaraknak). A különböző fajú növények jelenléte elősegíti a talaj hasznos mikroorganizmusainak és makro élőlényeinek térnyerését, hozzájárulva ezzel a kórokok talajban lévő nyugvó alakjainak csökkentéséhez.

Az alkalmazott növények rövid időn belül takarják a talajt, védve azt a szél, illetve víz erózióval szemben, valamint csökkentik a gyomkonkurenciát. A növények különböző mélységben gyökereznek.
A talajszerkezet javítása és a talajélet aktivitása szempontjából különösen fontos a felső 50-80 cm talajréteg gyökerekkel való átszövése. A nagy gyökértömeget adó fajok növelik a talaj szerves anyag készletét, így hozzájárulnak a humuszképződéshez. A növényi gyökerek által végzett talajlazítás javítja a talaj szerkezetét és növeli a víztartó képességet. Pillangós fajok alkalmazásával pedig növelhető a talaj nitrogén készlete, így csökkenthető a következő növény számára kijuttatandó műtrágya mennyisége.

Forrás: Dr. Aranyi Nikolett Réka, Mándi Lajosné dr.

Hírlevél feliratkozás

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás