We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > A tritikálé szilázs az új nagy lehetőség!
Request for quotationDeliveryDelivery
A tritikálé szilázs az új nagy lehetőség!

Hungaro és Dimenzio tritikálé szilázs – az új nagy lehetőség

Kisparcellás és üzemi kísérletekben a Ryefood rozzsal és további magyar fajtákkal összehasonlítva bizonyítást nyert, hogy:

 • A hazai fajták közül a Hungaro és a Dimenzio nem marad el a rozstól hozamban és takarmányértékben sem – 10-14 nappal később ugyanazt a szilázshozamot és takarmányértéket produkálják.
   
 • Termesztéstechnológia vonatkozásában - a vetés és betakarítás időpontjának kivételével - ugyanazt az agrotechnikát és vetőmagmennyiséget igénylik.
   
 • A gyenge termékenységű, 0,8 % humusztartalom alatti homokterületek kivételével mindenütt eredményesen termeszthetők.
   
 • A rozshoz képest kevésbé kritikus a kaszálás időpontjának megcsúszása a lassúbb fejlődési (kalászolási) ütem miatt, tehát hosszabb idő áll rendelkezésre az optimális betakarításra, mint a rozsnál.
   
 • A tritikále nagy hozammal és kiváló minőséggel a rozs és lucerna között április végén betakarítható és utána a másodvetés (silókukorica, silócirok stb.) is időben elvégezhető.
   
 • A rozs vetését követően azonnal vethető és betakarítása is a rozs kaszálása után folytatható a tritikáléval, ezzel ugyanazzal a gépkapacitással kétszer akkora gabona tömegtakarmány (szilázs) előállítás végezhető el - további előny, hogy az időjárásból eredő kockázat is csökkenthető.
   
 • A magyar nemesítésű Hungaro és Dimenzio tritikálé fajták április végén (20-30 között), - amikor a kalász még hasban van - kaszálva 20-25 t/ha szilázshozam (30% sza.) mellett 200-250 g/kg sza. zöld növény nyersfehérje-tartalomra, 200-230 g/kg sza. zöld növény nyersrost - tartalomra, és 6-7 MJ/kg sza. zöld növény energiatartalomra képes.
   
 • A kísérleti és üzemi eredmények alapján a Hungaro és Dimenzio tritikále fajtákkal biztonságosan – a rozshoz hasonló előnyökkel - tovább növelhető a tömegtakarmány (kiváló minőségű szilázs) előállító terület a nagy termelésű tehenek részére, mivel betakarításuk ’kényelmesen’ beilleszthető a rozs és lucerna közé.
   
 • A tritikáléból előállított szilázs további új és nagy lehetőséget jelent a tejelő tehenészetek takarmány költségének és ezzel a tej önköltségének csökkentésére, a tejhozam és a jövedelem növelésére. Emellett későbbi fejlődési állapotban kaszálva - amikor a kalászban a szem kifejlődött, de a növény még zöld - kiváló tömegtakarmánya (40-60 t/ha szilázshozam!) a növendék - és húsmarháknak is.
   
 • Mindkét tritikálé fajta kiváló szemes abraktakarmánynak is, sőt magas fehérje – és síkértartalmuk, jó lisztminőségük (B1, B2) lehetővé teszi az étkezési felhasználást is.

Ugyanis a Kaposvári Egyetem Dr. Hoffmann Richárd és Dr. Orosz Szilvia (ÁT Kft. Gödöllő) irányításával 2015. őszén beállításra került egy kísérletet, ahol a tritikálét, mint lehetséges szilázs növényt vizsgálták.
Ezt követően minden évben - kisparcellás és üzemi kísérletekben - Dr. Futó Zoltán és Ifj. Kruppa József irányításával, Dr. Orosz Szilvia takarmányérték vizsgálata mellett - Szarvason is tovább vizsgálták a 2 fajta eredményeit – Ryefood rozzsal és további magyar fajtákkal összehasonlítva.

Forrás: KMG

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!