We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > A tritikálé szilázs az új nagy lehetőség!
Request for quotationDeliveryDelivery
A tritikálé szilázs az új nagy lehetőség!

Hungaro és Dimenzio tritikálé szilázs – az új nagy lehetőség

Kisparcellás és üzemi kísérletekben a Ryefood rozzsal és további magyar fajtákkal összehasonlítva bizonyítást nyert, hogy:

 • A hazai fajták közül a Hungaro és a Dimenzio nem marad el a rozstól hozamban és takarmányértékben sem – 10-14 nappal később ugyanazt a szilázshozamot és takarmányértéket produkálják.
   
 • Termesztéstechnológia vonatkozásában - a vetés és betakarítás időpontjának kivételével - ugyanazt az agrotechnikát és vetőmagmennyiséget igénylik.
   
 • A gyenge termékenységű, 0,8 % humusztartalom alatti homokterületek kivételével mindenütt eredményesen termeszthetők.
   
 • A rozshoz képest kevésbé kritikus a kaszálás időpontjának megcsúszása a lassúbb fejlődési (kalászolási) ütem miatt, tehát hosszabb idő áll rendelkezésre az optimális betakarításra, mint a rozsnál.
   
 • A tritikále nagy hozammal és kiváló minőséggel a rozs és lucerna között április végén betakarítható és utána a másodvetés (silókukorica, silócirok stb.) is időben elvégezhető.
   
 • A rozs vetését követően azonnal vethető és betakarítása is a rozs kaszálása után folytatható a tritikáléval, ezzel ugyanazzal a gépkapacitással kétszer akkora gabona tömegtakarmány (szilázs) előállítás végezhető el - további előny, hogy az időjárásból eredő kockázat is csökkenthető.
   
 • A magyar nemesítésű Hungaro és Dimenzio tritikálé fajták április végén (20-30 között), - amikor a kalász még hasban van - kaszálva 20-25 t/ha szilázshozam (30% sza.) mellett 200-250 g/kg sza. zöld növény nyersfehérje-tartalomra, 200-230 g/kg sza. zöld növény nyersrost - tartalomra, és 6-7 MJ/kg sza. zöld növény energiatartalomra képes.
   
 • A kísérleti és üzemi eredmények alapján a Hungaro és Dimenzio tritikále fajtákkal biztonságosan – a rozshoz hasonló előnyökkel - tovább növelhető a tömegtakarmány (kiváló minőségű szilázs) előállító terület a nagy termelésű tehenek részére, mivel betakarításuk ’kényelmesen’ beilleszthető a rozs és lucerna közé.
   
 • A tritikáléból előállított szilázs további új és nagy lehetőséget jelent a tejelő tehenészetek takarmány költségének és ezzel a tej önköltségének csökkentésére, a tejhozam és a jövedelem növelésére. Emellett későbbi fejlődési állapotban kaszálva - amikor a kalászban a szem kifejlődött, de a növény még zöld - kiváló tömegtakarmánya (40-60 t/ha szilázshozam!) a növendék - és húsmarháknak is.
   
 • Mindkét tritikálé fajta kiváló szemes abraktakarmánynak is, sőt magas fehérje – és síkértartalmuk, jó lisztminőségük (B1, B2) lehetővé teszi az étkezési felhasználást is.

Ugyanis a Kaposvári Egyetem Dr. Hoffmann Richárd és Dr. Orosz Szilvia (ÁT Kft. Gödöllő) irányításával 2015. őszén beállításra került egy kísérletet, ahol a tritikálét, mint lehetséges szilázs növényt vizsgálták.
Ezt követően minden évben - kisparcellás és üzemi kísérletekben - Dr. Futó Zoltán és Ifj. Kruppa József irányításával, Dr. Orosz Szilvia takarmányérték vizsgálata mellett - Szarvason is tovább vizsgálták a 2 fajta eredményeit – Ryefood rozzsal és további magyar fajtákkal összehasonlítva.

Forrás: KMG

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Message

Questions, messages? Share it with us!

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás