We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Tudja mi az a deflektor?
SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDelivery

Tudja mi az a deflektor?

A vetőmagcsávázás célzott növényvédelmi eljárás, amely során a növényvédőszerekben (csávázószerekben) lévő hatóanyagok közvetlenül célfelületre kerülnek. Csávázással - a hagyományos állománypermetezéshez vagy a talaj sorkezeléséhez képest - nagymértékben csökkenthető a felhasznált növényvédőszer mennyisége, és ezáltal a környezeti terhelés.

A csávázószer gyártó és forgalmazó cégek közel egy évszázadra visszatekintő múltat tudhatnak maguk mögött a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében. A hatóanyagok fejlődésével együtt fejlődtek a különböző csávázószer formulációk, eljárások is.
Egyik fontos - ha nem a legfontosabb - mozgatórugója a fejlesztéseknek a fokozódó környezetvédelmi és egészségvédelmi elvárásoknak való megfelelés.

A vetőmagipar a csávázás során maximális gondossággal jár el, de egyes vetőgép típusokban a csávázott vetőmagok egymáshoz dörzsölődése így is porleválást okozhat, amely a vetés során a szabadba juthat. Ezért kiemelten fontos, hogy a vetési munkálatokra vonatkozó kockázatcsökkentő intézkedések termelői szinten bevezetésre kerüljenek.

Gazdálkodók kötelezettsége csávázott vetőmaghasználat esetén


A felhasznált csávázó szer hatóanyagától (inszekticid, fungicid) függetlenül, ma már minden növénytermesztő számára jogszabályi kötelezettség a pneumatikus szívólevegős vetőgépek esetében a magokról esetlegesen ledörzsölődő port megfelelő csővezetékkel un. deflektorral a talaj felszínére vagy a barázdába levezetni.

 

Pneumatikus vetőgép deflektorral

 

Ezt a kötelezettséget a növényvédelmi szakhatóság folyamatosan ellenőrzi!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös programot indított a vetőgépek deflektorral történő felszerelésére.

Meggyőződésünk, hogy  a környezet és az emberi egészség megőrzése érdekében a csávázószer gyártóknak, a vetőmag-előállítóknak és a termelőknek közösen kell felelősséget vállalni az előírt technológia pontos betartásáért a csávázást végző üzemtől egészen a csávázott vetőmag elvetéséig.

Iparági felmérések azonban azt mutatják, hogy a hazai szívó levegős elven működő vetőgépállomány kb. 70%-a nincsen felszerelve deflektorral. A helyzet javítása érdekében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésével, a Bayer és Syngenta növényvédőszer gyártó cégek anyagi támogatásával, közös programot indít. A program elsődleges célja, hogy szakmai és anyagi segítséget nyújtson a gazdák számára vetőgépeik deflektorral történő ellátására.

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!