Olajtök termesztéstechnológia
Kezdőoldal > Blog > Szakmai cikkek > Olajtök termesztéstechnológia

Olajtök termesztéstechnológia

,
2018.03.01. | Szakmai cikkek | olajtök ,

Maghéj nélküli tök (Cucurbita pepo var. Styriaca) termesztése

Az a tökfajta, amelynek termesztését a 8. században Nagy Károly a birtokain elrendelte, s amelyet a rómaiak is fogyasztottak, nem azonos a Cucurbita nemzetség ma is termesztett,  Amerika trópusi területeiről származó fajaival. Innen terjedtek el a mérsékelt égövben is, világszerte számos fajtáját termesztik.
A maghéj nélküli olajtök, amelynek maghéja nem fásodó, valószínűleg spontán mutációval keletkezett, s csak a 20. század 50-es éveitől vált ismertté.

A maghéj nélküli tök érett magjából nyert zsírosolaj kiváló gyógyhatású a különböző gyulladásos folyamatokra, prosztata betegségekre. Az arterioszklerózis és az érelmeszesedés kifejlődésének ütemét is lassítja. Magas E-vitamin tartalma következtében roboráló hatással is rendelkezik.

A maghéj nélküli tök a kabakfélék családjába tartozik. Egyéves, lágyszárú növény, erőteljes főgyökérrendszerrel. Levelei nagyok, ép szélűek, ötkaréjúak, élénk zöldek, olykor márványozottak. Indája üreges, erősen szőrös, 4-5 m hosszú. Virágai egyivarúak, egylakiak, nagyok, élénk sárgák, tölcsér formájúak, forrt leplűek. Porzós virágai hosszú-, termős virágai rövid kocsányúak. Idegentermékenyülő, rovar megporzású.

 • Kabaktermése gömbölyded, csíkozott, átlagos tömege 2.200 – 2.800 g. Magja lapított tojásdad, 15-20 mm hosszú, 8-10 mm széles, olajzöld. Egy kabakban 400-500 mag található.
 • Ezermagtömege: 220-310 g
 • Tenyészideje: 120-150 nap
   

Olajtök az egészségünk őre

 

 • Környezeti igénye

Magas napfény-, hő- és tápanyagigényű növény. Hosszúnappalos. A magvak csírázási hőmérséklete 12-15 Co, optimuma 25-30 Co. Szárazságtűrő, de fejlődéséhez jó vízellátást igényel. A maghéj nélküli olajtök termesztésére a tápanyagban és mészben gazdag, könnyen melegedő, humuszos középkötött vályog, homokos vályog vagy homoktalajok alkalmasak.
Mélyfekvésű, hideg, savanyú kémhatású, erősen kötött talajok a termesztésre nem alkalmasak. (Erősen érzékeny a talajban visszamaradó herbicidekre.) Termőtalajának ugyancsak mentesnek kell lenni a klórozott szénhidrogénektől. A szermaradék értéke maximum 10 ppm lehet.

 • Elővetemény

Előveteményeként kalászos kultúrák, utána pedig tavaszi vetésű kapásnövények ajánlhatók. Közös kártevőik és kórokozóik miatt nem célszerű 4-5 éven belül más kabakos növények (uborka, patisszon stb.) után vetni. A maghéj nélküli tök izolációjáról, mivel idegenmegtermékenyülő, gondoskodni kell. Más tök fajoktól minimum 1.000 m, egyéb kabakosoktól pedig minimum 500 m izolációs távolságot kell tartani.

 • Talaj előkészítés

Ősszel a talajt szántással 30-35 cm-es mélységben kell fellazítani, majd lezárni. Tavasszal sekély kombinátorozás és simítózás szükséges. Vetésig a területet gyommentesen kell tartani.

 • Tápanyagellátás

Az őszi mélyszántás előtt a talajállapottól függően 30-40 t/ha érett istállótrágyát, 40-50 kg/ha N-t, (nitrogént), 100-150 kg/ha P2O5-t (foszfor), 120-160 kg/ha K2O-t (kálium) kell a talajba juttatni. A tavaszi talaj-előkészítésnél további 40-50 kg/ha N célszerű kijuttatni. 

 • Szaporítás

A maghéj nélküli tököt helybevetéssel, csávázott vetőmag felhasználásával szaporítjuk.

A vetési idő: május első fele, amikor a talaj hőmérséklete elérte a 13-15 oC-ot. Késői vetés esetén a beérés bizonytalan. A vetésmélység a talaj minőségétől függően 4-6 cm. A sor- és tőtávolság a futó fajtáknál 100 x 50 cm, optimális tőszám 12.000 – 13.000 növény/ha. Az ülő fajtáknál a sor és tőtávolság 60 x 60 cm, optimális tőszám 17.000 – 20.000 növény/ha. Vetőmagszükséglet: 6-8 kg/ha. Az egyenletes gépi vetés érdekében célszerű a vetőmag

Gyomirtás

 • vetés előtt 7-8 nappal 6,5 – 9,5 l/ha Flubalex (20% benefin) azonnal a talajba keverve. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő 42 nap, munka-egészségügyi várakozási idő nincs;
 • vetés után 2 l/ha Dual Gold 960 EC, kötött talajon Dual Gold 960 EC + Maloran 50 WP ajánlott;
 • kelés után (3-4 lombleveles állapotban) sorközkapálás és (ritkítás szükség szerint, a helyes tőszám beállítására);
 • a tenyészidő folyamán a terület gyommentesen tartásáról - szükség szerint 2-4 sorköz kultivátorozással és kapálással - kell gondoskodni.

Öntözés
A tök szárazságtűrő, de aszályos időben az öntözést meghálálja. Ajánlott júniusban és júliusban egy-egy mélybarázdás öntözés, alkalmanként 40-60 mm vízmennyiséggel.

Megtermékenyülés elősegítése
A virágzás idején a jó beporzás érdekében hektáronként 2-3 méhcsaládot ajánlatos telepíteni a tábla környékére. Hasznos a töktáblát napraforgó tábla közelébe tervezni, mert a méhek a napraforgó elvirágzása után a töktáblát lepik el.

Növényvédelem

 • A mozaikvírus és az Erwinia tracheiphylla nevű baktérium ellen elsősorban vetésváltással, az izolációs távolság megtartásával, a beteg növények eltávolításával, valamint a levéltetvek elpusztításával kell védekezni.
 • A fenésedés (Colletotrichum) és a kladosporiumos mézgás varasodás ellen Orthocides vagy Tachigaren 70 WP-vel végzett vetőmagcsávázás kellő védelmet nyújt.
 • A peronoszpóra (Pseudoperonospora cubenis) ellen a megelőző védekezést 4-6 lombleveles kortól kell kezdeni. Alkalmazható szerek Rézoxiklorid 50 WP, Zineb 80, Cuprosan Super D, Dithane M-45, Orthocid 50 WP 0,2-0,3 %-os oldatban.

A fenti növényvédő szerek maximális élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap. Megengedett szermaradék 2-10 mg/kg.
A tenyészidő végén, ha szükséges, 2-3 l/ha Bravo 500 vagy Daconil W-75 szert alkalmazzunk, rövid (7 napos) élelmezésügyi várakozási idejük miatt.

 • A lisztharmat (Erysiphe cichoracearum) ellen július elejétől kell védekezni. Felhasználható szerek: minden lisztharmat elleni fungicid jó. (Karathane LC., Afugan)
 • Levéltetvek ellen legalkalmasabb a Pirimor 50 DP, az Anthio 33 EC és a Karate 5 EC.
 • A bagolypille hernyók és tripszek ellen megfelelő a Phosdrin, a Dimecrol 50 és a Fibol E.

Virágzás idején csak indokolt esetben, akkor is csak a méhekre kevésbé veszélyes rovarölő szerek használhatók: Karathe 5 EC vagy Pirimor 50 DP.  A rovar és gombaölő szerek megfelelő kombinációja esetén 4-5 permetezés egy tenyészidőszakban elegendő. A betakarítást megelőző 30 napon belül a vegyszeres növényvédelmet, a káros szermaradékok felhalmozódásának elkerülésére, ne alkalmazzuk. 

 • Betakarítás

A betakarítást a szár és a kocsány elszáradásakor, általában szeptember második felében – október elején kell megkezdeni. Általános a kézi betakarítás, de néhány művelet (pl. a termések összegyűjtése) egyszerű gépekkel könnyíthető. A betakarított tököt az utóérlelés és a folyamatos feldolgozás érdekében prizmázni célszerű. Ily módon a tök 1-2 hónapig tárolható. Csak hibátlan töktermések prizmázhatók.

 • Várható kabaktermés: 50-80 t/ha.
 • Várható magtermés: 0,5-1,5 t/ha
 • Termelőüzemi feldolgozás

A kabakterméseket kézi erővel („bárddal”) kell felhasítani, majd kézzel vagy magvazó géppel, majd magmosógéppel a magvakat sérülésmentesen, kíméletesen, de alaposan meg kell tisztítani. Tisztítás után a magvakat 40-50 oC-on 8% nedvességtartalomig kell szárítani. A szárításkor a magvakat fagereblyével forgatni kell, így egyenletesebben szárad. Az anyag száradásával egyidejűleg a magréteg vastagságát növelhetjük (újabb, még nem száraz magvakat szórunk ki). A tisztítást szélrostával végezzük, így a száraz magból leválaszthatjuk a léhát és a tökpihét. Száradás után az utótisztítás szelelőgéppel végzendő. Az egész feldolgozás során ügyelni kell a magvak épségére.

 • Általános minőségi követelmények

A Magyar Gyógyszerkönyvben (VIII.) hivatalos drogként nem szerepel. Az általában megkövetelt minőségi paraméterek az alábbiak:

 • A megfelelő minőségű mag nedvességtartalma legfeljebb 8%.
 • A termék kizárólag fajtaazonos tök magvait tartalmazhatja, valamint húsmentes legyen.
 • A magvaknak éretteknek, sértetleneknek, egészségesnek és minden idegen szagtól, íztől mentesnek kell lenniük.
 • Az áru élő vagy elhalt rovart, rovarmaradványt, állati ürüléket, penészes és beteg szemeket nem tartalmazhat.
 • Magjában a zsírosolaj mennyisége legalább 40-60% legyen.
 • Tisztasági követelmény: 99%.
 • Tört és hántolt szem maximum 5% lehet.

Ajánlott ellenőrzési és szaktanácsadási időpontok

 • Május elején,  a gyomirtás és a vetés megkezdése előtt.
 • Az időjárás függvényében a peronoszpóra és/vagy a lisztharmat várható megjelenésekor.
 • Szeptember közepén a betakarítás idejének meghatározására.
 • A magfeldolgozás megkezdése idején.

Forrás: http://trebag.hu

Kiemelt bejegyzéseink
Kategóriák
Címkék
adózás AKG AÖP AÖP szerlisták árpa aszály baltacim bevallás bíborhere BIg-Bag zsák biogazdálkodás biominősítés biostimulátor biovetőmagok BMR borsó búza cirok concept családi gazdaság csávázás csicseriborsó csillagfürt deflektor FAO fémzárolt vetőmag földhasználat földtörvény fordított áfa formatartó Q-bag zsák füvesítés gazdálkodási napló gázolajszállítás granulátum gyep gyeptelepítés haszonbérlet helyszíni ellenőrzések hibridbúza IBC jogszabályváltozások jövedelmezőség KAP kárbejelentés kárenyhítési hozzájárulás kármentő tálca kérelem keverési igazolás kölcsönös megfeleltetés köles kukorica lóbab lucerna Lumino Pro méhlegelő minősítés mohar műtrágya műtrágya tárolás napraforgó NÉBIH növénykondícionálás ökológiai gazdálkodás ökológiai másodvetés olajtök olaszperje oltott lucerna őstermelő őstermelői igazolvány parkfű parlagfű permetezési napló pohánka Posztregisztrációs Fajtakísérlet repce riolittufa rozs somkóró sorköztakaró starter systiva szállítási határidő szarvaskerep szervestrágya szilázs szója szudánifű takarmány takarmánynövény takarmányrepce takarónövény talajbaktérium talajjavítás talajoltás támogatás tanúsítvány tápanyag tarlóbontás tenyészidő termesztés technológia tönkölybúza tőzeg trágyázás tritikálé új előírások UN ünnepi nyitvatartás vetésforgó vetésidő vetőburgonya vetőmag vetőmagnorma vis maior vöröshere zab zöldítés zöldtrágya zöldtrágyázás zöldugar
Üzenet
Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

 | Legkeresettebb termékek
Méhlegelő 3.
Rendelhető
Méhlegelő keverék
Méhlegelő 3. csávázatlan
Kiszerelés:
10 kg/zsák
Nettó egységár:
1 742 Ft/kg
Kosárba teszem
Szarvasi-1
Rendelhető
Energiafű
Szarvasi-1 csávázatlan
Kiszerelés:
25 kg/zsák
Nettó egységár:
1 832 Ft/kg
Kosárba teszem
MV Nádor
Előrendelhető
Búza
MV Nádor csávázott
Ez a termék jelenleg előrendelhető!
Előrendelek
Orgevit
Rendelhető
Szervestrágya
Orgevit
Kiszerelés:
600 kg/big-bag
Nettó egységár:
117.50 Ft/kg
Kosárba teszem
BactoFil Cell
Rendelhető
Talajbaktérium
BactoFil Cell
Kiszerelés:
10 liter/kanna
Nettó egységár:
13 352 Ft/liter
Kosárba teszem
 | Cikkajánló
Készülhetnek a gazdák: tovább nő 2024-től az ökológiai gazdálkodás támogatása
Készülhetnek a gazdák: tovább nő 2024-től az ökológiai gazdálkodás támogatása
2023.12.02. | Szakmai cikkek
2024-től bővül a biogazdaságok támogatása.
Tovább olvasok
Az ökológiai gazdálkodás új dimenziói
Az ökológiai gazdálkodás új dimenziói
2023.11.30. | Szakmai cikkek
A biogazdálkodás a jövő útja: környezetbarát gazdálkodási technikák és az egészséges élelmiszertermelés ötvözete.
Tovább olvasok
Gazdálkodási Napló - Friss infók
Gazdálkodási Napló - Friss infók
2023.11.22. | Agrártámogatások
2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus feltöltésére!
Tovább olvasok