A tritikálé jelentősége és előnyei a modern mezőgazdaságban
Kezdőoldal > Blog > Szakmai cikkek > A tritikálé jelentősége és előnyei a modern mezőgazdaságban

A tritikálé jelentősége és előnyei a modern mezőgazdaságban

,
2023.09.12. | Szakmai cikkek | tritikálé , takarmány ,

A tritikálé, mint sokoldalú gabona

Az 1800-as évek végén Svédországban és Skóciában kezdődött a termesztése. A búza és rozs keresztezésével kísérletezve alkották meg. Neve is a két gabona latin nevéből – triticum és secale - jött létre. A 20. század közepére érték el a nemesítésnek azt a fokát miután már külön gabonafélének nevezhetjük.
 

A Tritikálé jellemzői és kihívásai az agrárszektorban

Rendkívül hidegtűrő növény. Ezért is kísérleteztek vele elsőként északi országokban. Jellegében és minőségében a búzához hasonlít. Formája azonban a rozs és a búza jegyeit is egyaránt viseli.

Kis vízigényű ezért kevésbé csapadékos területeken is termeszthető. Bár tápanyag igénye sem magas talajminőségre valamelyest mégis érzékeny. Elmondható, hogy a rozs és búza által kedvelt talajok között helyezkedik el. Ezért jól átgondolt vetésre van szükség.

Jellemzően a búza tulajdonságait képviseli tápértékben, fehérjetartalomban. Ellenállóképessége azonban sokkal jobb így vethető később, hidegebb időjárási körülmények között is.

A tritikálé feldolgozása és a takarmányiparban betöltött szerepe belső horgony: tritikálé

Tritikálé, mint takarmány

Napjainkban jellemző aszályos időszakok miatt gyakran tapasztalható takarmányhiány a piacokon. Hagyományos takarmányok előállítása ilyen csapadékhiányos időszakokban nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat.

A tritikálé ez esetben is hiánypótlóként képes helytállni. Az extrém tűrőképessége, és kései vetési lehetőségei miatt. 

Ezzel pótolható az időjárási anomáliák miatti búza és árpa takarmány az állattartás számára is. További előnyei a magas tápértéke, csakúgy mint az emberi fogyasztásra termesztett változatoknál is. Nem csak önmagában, hanem más takarmányok keverékének összetevőjeként is hasznosul.
 

Zöld biomasszaként való felhasználása

A tritikálé szalmáját is használják biomassza előállítására. A biomassza létrehozása és felhasználása fontos gazdasági és környezetvédelmi feladat. Mindenképpen előnyre teszünk szert vele. 

Pelletként való alkalmazása a fosszilis fűtő- és tüzelő anyagokat képes felváltani. Ez gazdasági szempontból is előnyös. Megoszlanak azonban a vélemények, hogy az így hasznosított szalmáját a termőterület mennyire hiányolja utána. Ha például nem kerül szerves trágyaként vissza a termőföldre, mivel és hogyan érdemes helyettesíteni?

 

Emberi fogyasztás előtt álló kihívások 

Vannak törekvések arra, hogy a tritikálé bizonyos fajtái kiterjedt mértékben legyen képes beépülni étkezésünkbe. Ehhez nemesítések útján értek el.

Teljes kiőrlésű lisztnek magas a rost- és fehérje tartalma. A tönkölyt helyettesíti és jobb dagasztási tulajdonságai miatt kenyérsütésre alkalmas.

Lisztje önmagában nem hoz tökéletes eredményt ezért szükséges valamely további gabonaliszttel keverni (búzával vagy tönköllyel) annak érdekében, hogy a végtermék állaga és minősége is kiváló legyen.

A tritikálé nemesítése az emberi fogyasztásra nézve azért is lényeges folyamat, mert a sokrétű táplálkozás egyre fontosabb egészségünk megőrzéséhez. A gabonafélék ősidők óta képezik részét az ember étrendjének ezért kézenfekvő egyes új fajok kiemelése e tekintetben is. Így termesztése kapcsán nem csak a takarmányozás, szervestrágya vagy biomasszaként történő felhasználásra érdemes koncentrálnunk, hanem emberi fogyasztás növelésére is.

 

A feldolgozás technikai kihívásai

A szemek nem csak formára térnek el a búzától, hanem méretre is. A nagyobb, barázdált szemek nehezebben őrölhetők és sokkal nehezebb a héj eltávolítás, így a finomítás is.

A nagyüzemi termelés átállítása erre a ritkább és komplikáltabb eljárásra rendszerint nem gazdaságos, ezért jellemzően kisebb malomipari üzemek végzik a tritikálé őrlését. 

 

Tritikálé az élelmiszeriparban 

A Magyar Élelmiszerkönyv malomipari tekintetben már kiegészült a tritikálé négy különböző őrlemény változatra vonatkozó minőségi előírással. Ezek a fehér (TR60), világos (TR90), sötét (TR125) és teljes kiőrlésű (TRTKL) liszt változatok. Ezek feltüntetése a termékeken is kötelező. 

Terjedése lassú, de minősége miatt mindenképpen növekvő tendenciát mutat. Legnagyobb mennyiségben Lengyelországban, Németországban termesztik. Nem csak ezeken a területeken, hanem hazánkban is az egészséges élelmiszer kultúra és a sokrétű felhasználásából eredő gazdasági előnyök miatt további fejlődése várható.  

Más ismertebb gabonafélék – mint pl. a rozs vagy tönköly – versenytársai ugyan, egyedi tulajdonságai miatt mégis képes piaci előrejutást mutatni.

 

Összegezve

Elmondható tehát, hogy ez a kicsit talán méltatlanul kevés hírverést kapott hibrid faj kifejezetten sokoldalúan hasznos lehet mindannyiunk számára. Hiszen nem csak az egészséges emberi táplálkozás szolgálatában áll, hanem biomasszaként környezetünk megóvására is hivatott és gazdasági állatok takarmányozásaként is komoly szerepet tölt be. Különleges képességei miatt teszi mindezt olyan hideg és aszályos körülmények között is, melye más fajok kevésbé képesek. 

Ennek megfelelően érdemes gondolnunk hasznosítására. Jövőbeli terveink kialakítására. Kövessük nyomon fejlődését és igény esetén kérjük szakértők véleményét is.  

Kiemelt bejegyzéseink
Kategóriák
Címkék
adózás AKG AÖP AÖP szerlisták árpa aszály baltacim bevallás bíborhere BIg-Bag zsák biominősítés biostimulátor BMR borsó búza cirok concept családi gazdaság csávázás csicseriborsó csillagfürt deflektor FAO fémzárolt vetőmag földhasználat földtörvény fordított áfa formatartó Q-bag zsák füvesítés gazdálkodási napló gázolajszállítás granulátum gyep gyeptelepítés haszonbérlet helyszíni ellenőrzések hibridbúza IBC jogszabályváltozások jövedelmezőség KAP kárbejelentés kárenyhítési hozzájárulás kármentő tálca kérelem keverési igazolás kölcsönös megfeleltetés köles kukorica lóbab lucerna Lumino Pro méhlegelő minősítés mohar műtrágya műtrágya tárolás NÉBIH növénykondícionálás ökológiai gazdálkodás ökológiai másodvetés olajtök olaszperje oltott lucerna őstermelő őstermelői igazolvány parkfű parlagfű permetezési napló pohánka Posztregisztrációs Fajtakísérlet repce riolittufa rozs somkóró sorköztakaró starter systiva szállítási határidő szarvaskerep szervestrágya szilázs szója szudánifű takarmány takarmánynövény takarmányrepce takarónövény talajbaktérium talajjavítás talajoltás támogatás tanúsítvány tápanyag tarlóbontás tenyészidő termesztés technológia tönkölybúza tőzeg trágyázás tritikálé új előírások UN ünnepi nyitvatartás vetésforgó vetésidő vetőburgonya vetőmag vetőmagnorma vis maior vöröshere zab zöldítés zöldtrágya zöldtrágyázás zöldugar
Üzenet
Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

 | Legkeresettebb termékek
Bio-Fer Natúr
Legjobb ajánlatok
Rendelhető
Szervestrágya
Bio-Fer Natúr
Kiszerelés:
1000 kg/big-bag
Nettó egységár:
80.00 Ft/kg
Kosárba teszem
Marha-Jó
Legjobb ajánlatok
Rendelhető
Szervestrágya
Marha-Jó
Kiszerelés:
25 kg/zsák
Nettó egységár:
135.00 Ft/kg
Kosárba teszem
BactoFil Cell
Rendelhető
Talajbaktérium
BactoFil Cell
Kiszerelés:
10 liter/kanna
Nettó egységár:
13 352 Ft/liter
Kosárba teszem
MV Ménrót
Rendelhető
Búza
MV Ménrót csávázott
Kiszerelés:
25 kg/zsák
Nettó egységár:
151 Ft/kg
Kosárba teszem
MV Nádor
Rendelhető
Búza
MV Nádor csávázott
Kiszerelés:
25 kg/zsák
Nettó egységár:
160 Ft/kg
Kosárba teszem
 | Cikkajánló
A tritikálé jelentősége és előnyei a modern mezőgazdaságban
A tritikálé jelentősége és előnyei a modern mezőgazdaságban
2023.09.12. | Szakmai cikkek
Tritikálé: a modern mezőgazdaság innovatív gabonája. A ciikkünkből kiderül, hogy miért növekszik a népszerűsége a termesztésben és feldolgozásban.
Tovább olvasok
GOSZ-VSZT-NAK Repce Posztregisztrációs Fajtakísérlet 2023
GOSZ-VSZT-NAK Repce Posztregisztrációs Fajtakísérlet 2023
2023.09.11. | Szakmai cikkek
Kiadvány a 2023 évi repce Posztregisztrációs Fajtakísérletek eredményeiből
Tovább olvasok
GOSZ-VSZT-NAK Őszi búza Posztregisztrációs kísérlet 2023
GOSZ-VSZT-NAK Őszi búza Posztregisztrációs kísérlet 2023
2023.09.11. | Szakmai cikkek
Kiadvány a 2023 évi búza Posztregisztrációs Fajtakísérletek eredményeiből
Tovább olvasok