A tritikálé jelentősége és előnyei a modern mezőgazdaságban
Kezdőoldal > Blog > Szakmai cikkek > A tritikálé jelentősége és előnyei a modern mezőgazdaságban

A tritikálé jelentősége és előnyei a modern mezőgazdaságban

,
2023.09.12. | Szakmai cikkek | tritikálé , takarmány ,

A tritikálé, mint sokoldalú gabona

Az 1800-as évek végén Svédországban és Skóciában kezdődött a termesztése. A búza és rozs keresztezésével kísérletezve alkották meg. Neve is a két gabona latin nevéből – triticum és secale - jött létre. A 20. század közepére érték el a nemesítésnek azt a fokát miután már külön gabonafélének nevezhetjük.
 

A Tritikálé jellemzői és kihívásai az agrárszektorban

Rendkívül hidegtűrő növény. Ezért is kísérleteztek vele elsőként északi országokban. Jellegében és minőségében a búzához hasonlít. Formája azonban a rozs és a búza jegyeit is egyaránt viseli.

Kis vízigényű ezért kevésbé csapadékos területeken is termeszthető. Bár tápanyag igénye sem magas talajminőségre valamelyest mégis érzékeny. Elmondható, hogy a rozs és búza által kedvelt talajok között helyezkedik el. Ezért jól átgondolt vetésre van szükség.

Jellemzően a búza tulajdonságait képviseli tápértékben, fehérjetartalomban. Ellenállóképessége azonban sokkal jobb így vethető később, hidegebb időjárási körülmények között is.

A tritikálé feldolgozása és a takarmányiparban betöltött szerepe belső horgony: tritikálé

Tritikálé, mint takarmány

Napjainkban jellemző aszályos időszakok miatt gyakran tapasztalható takarmányhiány a piacokon. Hagyományos takarmányok előállítása ilyen csapadékhiányos időszakokban nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat.

A tritikálé ez esetben is hiánypótlóként képes helytállni. Az extrém tűrőképessége, és kései vetési lehetőségei miatt. 

Ezzel pótolható az időjárási anomáliák miatti búza és árpa takarmány az állattartás számára is. További előnyei a magas tápértéke, csakúgy mint az emberi fogyasztásra termesztett változatoknál is. Nem csak önmagában, hanem más takarmányok keverékének összetevőjeként is hasznosul.
 

Zöld biomasszaként való felhasználása

A tritikálé szalmáját is használják biomassza előállítására. A biomassza létrehozása és felhasználása fontos gazdasági és környezetvédelmi feladat. Mindenképpen előnyre teszünk szert vele. 

Pelletként való alkalmazása a fosszilis fűtő- és tüzelő anyagokat képes felváltani. Ez gazdasági szempontból is előnyös. Megoszlanak azonban a vélemények, hogy az így hasznosított szalmáját a termőterület mennyire hiányolja utána. Ha például nem kerül szerves trágyaként vissza a termőföldre, mivel és hogyan érdemes helyettesíteni?

 

Emberi fogyasztás előtt álló kihívások 

Vannak törekvések arra, hogy a tritikálé bizonyos fajtái kiterjedt mértékben legyen képes beépülni étkezésünkbe. Ehhez nemesítések útján értek el.

Teljes kiőrlésű lisztnek magas a rost- és fehérje tartalma. A tönkölyt helyettesíti és jobb dagasztási tulajdonságai miatt kenyérsütésre alkalmas.

Lisztje önmagában nem hoz tökéletes eredményt ezért szükséges valamely további gabonaliszttel keverni (búzával vagy tönköllyel) annak érdekében, hogy a végtermék állaga és minősége is kiváló legyen.

A tritikálé nemesítése az emberi fogyasztásra nézve azért is lényeges folyamat, mert a sokrétű táplálkozás egyre fontosabb egészségünk megőrzéséhez. A gabonafélék ősidők óta képezik részét az ember étrendjének ezért kézenfekvő egyes új fajok kiemelése e tekintetben is. Így termesztése kapcsán nem csak a takarmányozás, szervestrágya vagy biomasszaként történő felhasználásra érdemes koncentrálnunk, hanem emberi fogyasztás növelésére is.

 

A feldolgozás technikai kihívásai

A szemek nem csak formára térnek el a búzától, hanem méretre is. A nagyobb, barázdált szemek nehezebben őrölhetők és sokkal nehezebb a héj eltávolítás, így a finomítás is.

A nagyüzemi termelés átállítása erre a ritkább és komplikáltabb eljárásra rendszerint nem gazdaságos, ezért jellemzően kisebb malomipari üzemek végzik a tritikálé őrlését. 

 

Tritikálé az élelmiszeriparban 

A Magyar Élelmiszerkönyv malomipari tekintetben már kiegészült a tritikálé négy különböző őrlemény változatra vonatkozó minőségi előírással. Ezek a fehér (TR60), világos (TR90), sötét (TR125) és teljes kiőrlésű (TRTKL) liszt változatok. Ezek feltüntetése a termékeken is kötelező. 

Terjedése lassú, de minősége miatt mindenképpen növekvő tendenciát mutat. Legnagyobb mennyiségben Lengyelországban, Németországban termesztik. Nem csak ezeken a területeken, hanem hazánkban is az egészséges élelmiszer kultúra és a sokrétű felhasználásából eredő gazdasági előnyök miatt további fejlődése várható.  

Más ismertebb gabonafélék – mint pl. a rozs vagy tönköly – versenytársai ugyan, egyedi tulajdonságai miatt mégis képes piaci előrejutást mutatni.

 

Összegezve

Elmondható tehát, hogy ez a kicsit talán méltatlanul kevés hírverést kapott hibrid faj kifejezetten sokoldalúan hasznos lehet mindannyiunk számára. Hiszen nem csak az egészséges emberi táplálkozás szolgálatában áll, hanem biomasszaként környezetünk megóvására is hivatott és gazdasági állatok takarmányozásaként is komoly szerepet tölt be. Különleges képességei miatt teszi mindezt olyan hideg és aszályos körülmények között is, melye más fajok kevésbé képesek. 

Ennek megfelelően érdemes gondolnunk hasznosítására. Jövőbeli terveink kialakítására. Kövessük nyomon fejlődését és igény esetén kérjük szakértők véleményét is.  

Kiemelt bejegyzéseink
Termékkínálat
Címkék
vetésforgó kölcsönös megfeleltetés AÖP ünnepi nyitvatartás új előírások Posztregisztrációs Fajtakísérlet riolittufa talajjavítás aszály vis maior kárbejelentés zöldítés AKG zöldtrágyázás kárenyhítési hozzájárulás szója gázolajszállítás UN kármentő tálca IBC permetezési napló gazdálkodási napló minősítés tanúsítvány takarónövény műtrágya tárolás termesztés technológia NÉBIH bevallás őstermelő adózás vetőmag zöldugar kérelem műtrágya starter trágyázás tápanyag borsó támogatás jövedelmezőség földtörvény FAO kukorica tenyészidő szállítási határidő repce búza ökológiai másodvetés tritikálé szilázs parlagfű szervestrágya granulátum rozs talajoltás tarlóbontás talajbaktérium helyszíni ellenőrzések földhasználat gyep ökológiai gazdálkodás Lumino Pro formatartó Q-bag zsák BIg-Bag zsák takarmány haszonbérlet biostimulátor növénykondícionálás őstermelői igazolvány concept cirok szudánifű takarmánynövény KAP füvesítés gyeptelepítés BMR jogszabályváltozások vetőburgonya csávázás systiva fordított áfa biominősítés zab olajtök hibridbúza keverési igazolás fémzárolt vetőmag baltacim bíborhere lucerna somkóró csillagfürt olaszperje deflektor oltott lucerna csicseriborsó szarvaskerep lóbab vöröshere takarmányrepce vetőmagnorma zöldtrágya pohánka méhlegelő parkfű köles mohar AÖP szerlisták tőzeg sorköztakaró családi gazdaság árpa tönkölybúza vetésidő napraforgó biogazdálkodás biovetőmagok Kuk bükköny perlit
Üzenet
Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

Legkeresettebb termékek | Legkeresettebb termékek
P9025
Rendelhető
Kukorica
P9025 csávázott+stimulátor
Kiszerelés:
80 ezer mag/zsák
Nettó egységár:
59 895 Ft/zsák
Kosárba teszem
Marha-Jó
Rendelhető
Szervestrágya
Marha-Jó
Kiszerelés:
25 kg/zsák
Nettó egységár:
146.50 Ft/kg
Kosárba teszem
Bio-Fer Natúr
Rendelhető
Szervestrágya
Bio-Fer Natúr
Kiszerelés:
1000 kg/big-bag
Nettó egységár:
82.00 Ft/kg
Kosárba teszem
Desiree
Rendelhető
Vetőburgonya
Desiree csávázatlan
Kiszerelés:
25 kg/zsák
Nettó egységár:
420 Ft/kg
Kosárba teszem
SY Batanga
Rendelhető
Kukorica
SY Batanga csávázott+stimulátor
Kiszerelés:
50 ezer mag/zsák
Nettó egységár:
30 000 Ft/zsák
Kosárba teszem
Cikkajánló | Cikkajánló
A csávázott vetőmag: a mezőgazdaság zöld megoldása
A csávázott vetőmag: a mezőgazdaság zöld megoldása
2024.03.26. | Szakmai cikkek
Hogyan segíthet a csávázott vetőmag a mezőgazdaságban a környezetvédelem és a hatékonyság növelésében?
Tovább olvasok
Starter műtrágya: a bőséges termés titka
Starter műtrágya: a bőséges termés titka
2024.03.26. | Szakmai cikkek
A starter műtrágyázás jelentősége a növények korai fejlődésében és hatása a terméshozamra.
Tovább olvasok
A lóbab a mezőgazdaságban: természetes nitrogénforrás
A lóbab a mezőgazdaságban: természetes nitrogénforrás
2024.02.14. | Szakmai cikkek
A lóbab az egyik legrégebbi kultúrnövény, népszerűsége hazánkban is növekszik.
Tovább olvasok