We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > A tápanyag utánpótlás jelentősége
SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDelivery

A tápanyag utánpótlás jelentősége

A legfontosabb tápanyagok és a szerves trágya jelentősége 

A növényeknek a növekedéshez és a fejlődéshez szükségük van ásványi anyagokra, amelyek lehetnek makro tápelemek (nitrogén, kén, foszfor, kálium, kalcium, magnézium), mikro tápelemek (bór, cink, molibdén, réz, mangán), átmeneti elem (vas).
A szerves trágya kijuttatása az egyik legjobb módja annak, hogy fenntartsuk a talaj termékenységét, illetve a termelékenységét. Különféle szerves anyagok, többek között a komposzt és a baromfitrágya is használhatók a szikes talajok minőségének, a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak javítására, illetve a szerves anyagok csökkentik a sótartalom mérgező hatásait a különféle növényfajoknál.

A nitrogén szerepe

A nitrogén a fehérjék építőköve. Amennyiben a növény nem jut elengedő nitrogénhez, akkor a levelei nem nőnek elég nagyra, színük halványzöld lesz, a megtermékenyülés esélye sokkal korlátozottabb, maga a növény sem éri el a várt nagyságot, úgynevezett “törpenövés” áll be, veszít rugalmasságából, a tartása merev lesz. További, szabad szemmel is jól látható tünete a nitrogén hiánynak az, ha a növény színe vöröses árnyalatú.

Azonban túlzásba sem szabad vinni a nitrogénhasználatot, ugyanis annak is lehetnek káros mellékhatásai. Őszi árpa esetében például az őszi nitrogén túladagolásnak olyan következményei lehetnek, mint a kifagyás, a tavaszi túladagolás pedig a növények megdőlését okozhatja.

Amennyiben éppen olyan minőségi szerves trágyát keresel, amivel biztosítani lehet a növények számára a szükséges tápelemeket, akkor mindenképpen érdemes szétnézned weboldalunkon.

A kén és a foszfor szerepe

A kén a kéntartalmú aminosavakban, enzimekben található meg. Amennyiben a növény nem jut elegendő kénhez, akkor a levelei nem sötétednek be, hanem világoszöldek lesznek, majd megsárgulnak. Keresztesvirágúak esetében a kénhiány egyik tünete a szabálytalan, satnya forma.

A foszfor nukleinsavakban, nagy energiájú foszfátokban, sejthártyában található. A foszforhiány egyik jellegzetes tünete, hogy a virágképzés és az érés időpontja a vártnál jóval későbbre esik. További szembetűnő jelei a foszforhiánynak a hiányos rügyképződés, a merev levélnyelek, a piros főér, illetve a bronzszínű levelek és a vékony hajtások.

A műtrágyák előnyei

A fentiekben láthattuk, hogy amennyiben a növény nem kap elegendő mennyiségben a különböző makro tápelemekből, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Ezek a következmények a növényeken jelennek meg legelőször, a későbbiekben azonban a nem megfelelő termés miatt a hozamot is befolyásolják, illetve a hozammal együtt a gazdasági eredményt is. Műtrágya felhasználásával biztosítani lehet a kiegyensúlyozott ásványianyag-tartalmat, ennek köszönhetően a kellemetlen mellékhatások elkerülhetőek, és a hozamok is növelhetőek. 

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!