We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Kölcsönös megfeleltetés - Téli időszak egyes szabályai
Request for quotationDeliveryDelivery
Kölcsönös megfeleltetés - Téli időszak egyes szabályai

A téli nyugalmi időszakban bizonyos környezetvédelmi szabályzókat, tilalmakat is figyelembe kell venni a gazdálkodás során.

Ez igaz a nitrátérzékeny, illetve a VPAKG-ba bevitt területek vonatkozásában is, hiszen ez utóbbiaknál be kell tartani mindent, ami a nitrátrendeletben szerepel függetlenül attól, hogy területük milyen érzékenységi kategóriában szerepel.

Mit nem lehet tenni ezen területeken november 30. és február 15. között?

 • Nem lehet trágyázni a földeket, de így is egy hónappal lerövidítésre került e tiltott időszak évek egyeztetéseinek, kutatásainak eredőjeként.
   
 • A baktériumtrágya kijuttatásra ez nem vonatkozik. A baktériumtrágyázás esetén a trágya megnevezés kissé félrevezető, hiszen a baktériumkészítményekkel nem tápanyagot, hanem a szerves anyagok bontását, feltáródását segítő mikro élőlényeket juttatunk a földbe. Azért ez esetben is figyeljünk a hőmérséklet adta hasznosulási értékekre.
   
 • Nem lehet a megnevezett területeken ideiglenes trágyakazlat létesíteni, s fenntartani sem.
   
 • Ezen időszakon túl ugyancsak nem lehet ideiglenes trágyakazal – s trágyázni sem –, ha a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított. Az említett időszakokban a legnagyobb az esélye a tápanyag ki és elmosódásának, amely a gazdálkodó számára is veszteség, s a környezet számára is terhelő lehet.
   
 • Nitrátérzékeny területen a téli legeltetés sem megengedett ekkor, kivéve, ha a legeltetett állatok által elhullajtott trágya mennyisége nem haladja meg a 120 kg/ha/év értéket. Ennek kiszámításához az 59/2008. (IV.29) FVM rendelet 1. számú melléklete nyújt iránymutatást.
   
 • A legeltetés esetén fontos kitétel, hogy amennyiben a terület egyben Natura2000 terület is, úgy a téli legeltetéshez október 31.-április 23. között a területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges.
   
 • A terület érzékenységét, érintettségét legegyszerűbben a www.mepar.hu weboldalon ellenőrizheted le.
   
 • A másodvetések vonatkozásában sem lehet vetést bejelenteni már, azaz nem vehető figyelembe – pl AKG zöldtrágyázás, hagyományos másodvetés – október 31. illetve február 15. közötti időszakban.

A fent leírt szabályzók eseti megszegése közigazgatási szankciót is jelenthet, de egy esetleges Kölcsönös megfeleltetés ellenőrzés során a követelmények megszegése valamennyi érintett támogatásra jutó támogatási összeget is csökkentheti.

Forrás: NAK

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!