We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Jogszabályváltozások, pályázatok 2021
Request for quotationDeliveryDelivery
Jogszabályváltozások, pályázatok 2021


Nyakunkon az év vége – és sok minden változik január 1-től!

Számos jogszabályi változás fog érvénybe lépni 2021. január 1-től és megjelenik több új pályázati felhívás is. Amire érdemes odafigyelni:: NAV adatszolgáltatási kötelezettség, őstermelők, családi gazdaságok adóreformja, égetési tilalom, pályázatok!

Őstermelők és családi gazdaságok adóreformja

A november végén elfogadott jogszabály-módosítás 2021. január 1-jén fog életbe lépni: átalakul az őstermelők adózási rendszere, jelentősen megemelkednek az adózáshoz kapcsolódó határértékek. Teljesen átalakul az őstermelők és családi gazdaságok nyilvántartási rendszere, megszűnik a plasztikkártya!
 

Most kell bevonni a gyereket a gazdaságba!

Az, aki szeretné bevonni az őstermelők családi gazdaságába (ŐCSG) 16 évet be nem töltött rokonát, december 31.-ig még megteheti. Bár a jogszabály szerint az ŐCSG tagja csak 16. életévét betöltött személy lehet, azok a kiskorúak, akik december 31-ig bezárólag a családi gazdaság tagjai lettek, az őstermelők családi gazdaságában is bennmaradhatnak.
 

KATÁ-s vállalkozásokat érintő változások

A KATÁ-s egyéni vállalkozókat érintően 2020. nyarán tettek módosítási javaslatokat, melyet a Parlament július 3-án fogadott el. A törvény több ponton is módosul:

 • Jelenleg egy kisadózó egyéni vállalkozó egyben lehet egy KATÁ-s Bt.-ben is kültagként kisadózó. Ez a lehetőség megszűnik és csak egy jogviszonyban lehet kisadózó 2021. január 1-jétől.
 • A kapcsolt vállalkozások közötti kifizetéseket terhelő adó 40%.
 • Ha a 2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről (Art.) szerint kifizetőnek minősülő vállalkozás a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevételt juttat, a juttatás 3 millió Ft-ot meghaladó része után 40 %-os mértékű adót köteles befizetni.
   

Adatszolgáltatási kötelezettség

2020. július 1-jétől minden, cégek között kibocsátott számlát jelenteni kell az adóhatóságnak, 2021. január 1-jétől pedig már minden számlát jelenteni kell a NAV-nak, függetlenül attól, hogy belföldi vagy külföldi, magán- vagy jogi személy részére állították ki. Az adatszolgáltatási kötelezettség a helyesbítő és sztornó számlákra is vonatkozik. A kézi számlák adatait manuálisan szükséges rögzíteni, az online számlázórendszerben kiállított számlák adatai automatikusan bekerülnek a NAV nyilvántartásába.
 

Permetezőgépek felülvizsgálata

2020. január 1-jétől már csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező vagy műszaki vizsgára bejelentett permetezőgépekkel lehet növényvédelmi munkát végezni. A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a vártnál lassabban és jóval alacsonyabb számban jelentkeztek a gazdák műszaki felülvizsgálatra, viszont „nem megfelelt” vizsgaeredménnyel, vagy érvényes vizsgaidőpont hiányában a növényvédelmi

viszont „nem megfelelt” vizsgaeredménnyel, vagy érvényes vizsgaidőpont hiányában a növényvédelmi gépek nem használhatóak. Ezekben az esetekben a szakemberek a hatósági eljárás megindítása mellett, a növényvédelmi gépek használatát is leállíttatják. 2020-ban még csak figyelmeztettek a kötelezettségre, de 2021-től anyagi szankció is társulhat a figyelmeztetés mellé.
 

Égetési tilalom

Az eredeti terv szerint januártól 1-től az avar és a kerti hulladék égetésének engedélyezése kikerült volna az önkormányzatok hatásköréből, és általánossá vált volna a kerti hulladékok égetésének tilalma az egész országban, a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján.

Nemrég viszont egy kormányrendelet kitolta az országos tilalom életbe léptetését. A járványügyi veszélyhelyzet végéig (jelen állás szerint február 8-ig) így az eredeti szabályozás marad érvényben.
 

Pályázatok

 • Vidékfejlesztési pályázatok

Egyes vidékfejlesztési pályázatok kötelezettségvállalási idejének meghosszabbítására 2020. dec. 20-ig van lehetőség, a kérelem visszavonására pedig 2021. január 15-ig.

 • Vállalkozásfejlesztés hátrányos helyzetű településeken

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” című (GINOP-1.2.9-20 kódszámú) felhívás.
Akár 60 millió forint 70-100%-os vissza nem térítendő támogatás igényelhető.
A támogatási kérelmek benyújtására 2021. január 19. és 2021. február 18. között van lehetőség.

 • Borpromóciós tevékenységek támogatása – benyújtás december 18-ig!

A támogatás olyan program megvalósításához igényelhető, amelynek célja a fogyasztók tájékoztatása az Európai Unió belső piacán, illetve a harmadik országok piacán.

 • Nemzetközi innovációs együttműködések támogatása

Elérhető a pályázati forrás az EUREKA programban a magyar vállalkozások nemzetközi innovációs együttműködéseire.
Az osztrák-magyar együttműködési projektek angol nyelvű pályázati anyagának benyújtási határideje: 2021. január 27.

 • Mezőgazdasági kisüzemek támogatása

pályázati felhívás nagyon népszerű volt az őszi beadási időszakban, több mint 2000 kérelem érkezett be. A következő beadási szakaszhatár 2021. március 16.

 • Öntözésfejlesztés

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére (öntözési beruházások) kiírt pályázat következő benyújtási szakaszhatára 2021. február 4. a felhívás szerint.
Az öntözési közösségek támogatása is napirenden van, felhívás tervezet már megismerhető, a tervek szerint jövő év márciusától lehet benyújtani a kérelmeket.

 • Borászat

Folytatódik a borászatok gépberuházásának támogatása, legközelebb tavasszal lesz lehetőség a támogatási kérelmek benyújtására.
 

Várható pályázati felhívások 2021-ben

 • Élelmiszeripari beruházások támogatása – támogatási kérelmek benyújtása február 4-től lehetséges a felhívás tervezet szerint
 • Veszélyeztetett mezőgazdasági növényfajták megőrzésének támogatása – a felhívás tervezet már megtekinthető, mely szerint 2021. március 1-től lehet benyújtani a kérelmeket
 • Állattartó telepek megújításának támogatása (100 millió Ft támogatási összeghatárig)
 • Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása
 • Külterületi utak fejlesztése, karbantartásukhoz kapcsolódó gépek- és eszközök beszerzése
 • Vetőmag feldolgozók fejlesztésének támogatása
 • Horgász szervezetek támogatása pályázati és normatív alapon
   
Forrás: Agroinform online 2020. 12. 11.

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Message

Questions, messages? Share it with us!

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás