Segíthetünk?
Hírlevél feliratkozás
Primaq - Prima Mag

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

Kezdőoldal > Blog > Fontos a határidők betartása
KeresésKeresésAjánlatkérésAjánlatkérésRendelésRendelésKiszállításKiszállítás

Fontos a határidők betartása

Egyes támogatások igénylése esetén a teljes megfelelés érdekében bizonyos határidők betartására is figyelni kell.
 

Mire is?  
 

 • Így van ez többek között a VP AKG esetében is, ahol – bár ez évben lejár a támogatás – tápanyag-gazdálkodási tervet kell készíteni szeptember 30-ig, vagy a későbben lekerülő növény esetében a betakarítást követő harminc napon belül.
   
 • A VP ÖKO szántó és ültetvény esetében is elvárt a terv, bár ott nem kell talajvizsgálatra alapozottan elkészíteni.
   
 • Amennyiben a gazdálkodó területét az aszály sújtotta, úgy a kárbejelentést szeptember 30-ig kell megtenni, függetlenül attól, hogy a miniszter nem adta ki közleményét, melyet október 30-ig hirdethet meg.
 • Fontos lehet még áttekinteni az AKG-ban a talajminták 5 éves folyamatosságának meglétét, mert a VPAKG 2016-os kedvezményezetteknek 2021. december 31-ig ez a kötelezettség mindenképpen fenn áll.
   
 • A hosszabbítást választó VPAKG kedvezményezettjeinek a folyamatos talajvizsgálat megléte a hosszabbítás évében csak akkor elvárt, ha műtrágyát kíván felhasználni nitrátérzékeny területein (vagy annak egy részén).
 • A zöldítéshez kapcsolódóan is figyelni kell arra, hogy a nitrogénmegkötő évelő pillangóst szeptember 30-ig fenn kell tartani, s növényvédőszer használat sem lehetséges, amíg a növénykultúra adott évben a területen van.
 • A zöldítés esetében az EFA másodvetés elvégzésének tényét is jelentsük 15 napon belül, mely zöldtrágya, vagy takarónövényt 60 napig a területen kell tartani október 1-ig kell elvetni.
 • Szeptemberre vonatkozó határidő még a Kölcsönös megfeleltetés részét képező Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) által meghatározott előírás.
   
 • Az erózió elleni védelem érdekében fenn kell tartani a minimális talajborítást a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után.
   
 • Az őszi kultúra vetésével, vagy másodvetésű takarónövény termesztésével, vagy a tarló szeptember 30-ig történő megőrzésével vagy legfeljebb sekély tarlóhántás és ápolás, illetve középmély vagy mély talajlazítás elvégzésével, valamint a tarló gyommentes állapotban tartásával, kivéve a nitrátérzékeny területeken termesztett tavaszi vetésű kultúrák esetében, ahol a szintvonalakkal párhuzamos talajelőkészítő munkák elvégzése szeptember 1-től megengedett.
   

A szeptemberi előírások nem teljeskörűek, de figyelemfelhívás arra, hogy ébernek kell lenni a támogatásokkal kapcsolatosan is.

Forrás: NAK/Sztahura

Hírlevél feliratkozás

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!