A borsó (Pisum sativum) az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye: már 7–8 ezer éve termesztjük, két fő alakkörét különböztetjük meg – a kerti és a mezei borsót. Az utóbbihoz tartoznak a takarmányborsók, amelyek kiemelt szerepet kapnak a hazai állattenyésztés és a vetésforgóban betöltött szerepük miatt.

Felhasználási irányok

A takarmányborsók két fő csoportba oszthatók:

Hogyan vessük a takarmányborsót? ? Tippek az őszi és járó fajtákhoz

Termőhelyi igények

Talaj-előkészítés és vetés

Növényvédelem

A takarmányborsó jó gyomelnyomó képességű, így jó kultúrállapotú területeken sokszor nincs szükség külön gyomirtásra.

Vetőmag-előállítási előírások

Betakarítás és utókezelés

AZ őszi borsó termesztése a magyar vetésforgó egyik legrégebbi és legértékesebb pillére. Nemcsak állattenyésztési takarmánybázist biztosít, hanem a talaj nitrogén-ellátottságát is javítja, kedvezően hatva a következő növény kultúrállapotára. A termesztéstechnológia sikerének kulcsa az időben történő vetés, a jó magágy, a minőségi vetőmag és a növényvédelmi előírások betartása.